Culinaire excursies op het slik langs de Oosterschelde
Over Zilt & Wild
Wij zijn Thijs (vader) en Ilja (dochter) Fase en wij gaan graag 't slik op om schelpdieren en zeewier te verzamelen. Onderweg komen we soms mensen tegen die vragen wat we aan het doen zijn en of wij ze een keertje zouden kunnen meenemen het slik op. Met Zilt & Wild verzorgen we culinaire slikkenscharreltochten voor iedereen die graag meer wil weten over de (eetbare) flora en fauna van het slik langs de Oosterschelde. We scharrelen vooral rond op een stuk slik langs de Krabbenkreek. En we gaan oesters en zeewier oogsten, bereiden en proeven. Zie de fotogalerij voor een beeld van wat we gaan doen.
Het slik staat als het vloed is helemaal onder. Het verval is rond de 3 meter. Vogels (ganzen, lepelaars, meeuwen, scholeksters, reigers ...) strijken neer om te foerageren en als je geluk hebt spot je een ijsvogel of een zeehond of twee. Je vindt er veel zilte lekkernijen zoals zeewieren, mossels, oesters, kokkels en alikruiken. Mossels mag je alleen rapen als ze niet op een perceel groeien dus die vind je nauwelijks. Kokkels moet je weten te liggen en als je het weet vooral niet verder vertellen. Oesters liggen voor het oprapen, net als zeewier dat je niet raapt maar knipt. Oesters worden zelfs als een plaag gezien (neem ze a.u.b mee!) en over zeewier wordt vooral gelopen dus daar is over het algemeen niet zoveel culinaire waardering voor. Echter, zeewier kun je (met mate) eten en het is heel lekker en voedzaam!
Op 20 september 2024 hebben we met onze vriendengroep genoten van een fantastisch uitje. Trefwoorden: dichtbij de natuur, overheerlijke zilte lekkernijen, ontspannen sfeer, vriendelijke en deskundige begeleiding, verrassend. Nog een tip: doe tuinhandschoenen aan, want die oesters zijn scherp!
Teuntje Oirbans
20-09-2419:54:39
Wat verrassen om vanavond van mijn buurman Erik oesters en vongole te krijgen. Deze hebben ze vandaag geraapt bij jullie. Ga een heerlijke maaltijd ervan maken. Ilja en Thijs ik hoop nog een keer dit te ervaren. Groetjes Teuntje
Teuntje Oirbans
02-05-2418:12:31
Op 28 april hebben we met vrienden een onvergetelijk dag gehad op de slikken. Thijs en Ilja hebben ons laten zien hoe mooi en lekker het is om oester en kokkels te rapen en te eten. De proeverij was heerlijk. Bedankt, zeker voor herhaling waard. *****
Tineke Niesten
01-05-2422:52:16
Op 27 april verrast en verwend met een super fijne middag vol zilte ontdekkingen uit het slik. Dit alles culinair vertaald in een heerlijke proeverij door en met mooie mensen!
Rina Pals
28-04-2421:45:03
Een geweldige struindag met Zilt en Wild onder jullie leiding Thijs en Ilja. En wat werden we naast het oogsten van oesters en kokkels getrakteerd op een heerlijke ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️sterren proeverij. Het kon niet op met alle zilte lekkernijen. Een dikke bedankt , het was TOP!
Gert en Coby Ouwersloot
24-04-2422:36:18
We hadden een super-middag met een heel gezellige, leerzame excursie. Oesters, kokkels, krukels en zeewier. Rapen, klaarmaken, bereiden en eten. Het was gezellig, leerzaam, lekker en sportief. In de prachtige Zeeuwse natuur van de bij eb droogvallende schorren en slikken. Echt een aanrader. Ilja en Thijs vertellen met liefde en veel kennis over de Zeeuwse geschiedenis en natuur op een heel fijne manier.
Mieke en Ahmad
13-04-2420:47:59
Super gezellige (en lekkere!) middag gehad. Ilja en Thijs weten veel van het slik, de omgeving en de oesters. Door de open en aardige sfeer voelden wij ons meteen op ons gemak. Echt een aanrader!
Romy Bruijnzeel
10-04-2414:10:31
Als geboren en getogen 'Stallander' was ik nog nooit op 't Slik om de hoek geweest. Erg leuk om samen met Thijs en Ilja erachter te komen wat er allemaal groeit op 't slik en dat vervolgens heerlijk te bereiden. Ook voor mensen uit de omgeving dus een erg leuke ervaring!
Bram&Petra Goedegebuure
06-04-2417:44:26
Het was in alle opzichten heerlijk. Lopend over de slikken allerlei lekkers opzoeken, en dan daarna samen bereiden en eten. Super leuk, leerzaam en gezellig.
Ariane Litjens
31-03-2422:43:56
Een ontzettend leuke ervaring om met Thijs en Ilja op pad te gaan. Je leert veel over het slik en proeft heerlijke zeevruchten. Een absolute aanrader !
Jan Bleijenberg
04-03-2411:07:45
Heerlijk struinen over het slik. Rapen, verzamelen van allerlei heerlijkheden, die de natuur je biedt, en deze dan ter plekke met de andere deelnemers bereiden en nuttigen. Bedankt Ilja en Thijs voor deze fijne dag.
Ivonne van Buuren
04-03-2410:11:29
Wat een heerlijkheden kun je allemaal uit de zee halen. Deze goed verzorgde workshops zijn een absolute aanrader. Echt genoten
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Cookie-instellingen
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.
Technisch noodzakelijk
Deze cookies zijn noodzakelijk voor de werking van de website, bijvoorbeeld om deze te beschermen tegen aanvallen van hackers en om te zorgen voor een uniforme uitstraling van de site, aangepast op de vraag van bezoekers.
Analytisch
Deze cookies worden gebruikt om de gebruikerservaring verder te optimaliseren. Dit omvat statistieken die door derden websitebeheerder worden verstrekt en de weergave van gepersonaliseerde advertenties door het volgen van de gebruikersactiviteit op verschillende websites.
Inhoud van derden
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.