Zilt & Wild
Culinaire excursies op het slik langs de Oosterschelde

Over Zilt & Wild

Wij zijn Thijs (vader) en Ilja (dochter) Fase en wij gaan graag 't slik op om schelpdieren en zeewier te verzamelen. Onderweg komen we soms mensen tegen die vragen wat we aan het doen zijn en of wij ze een keertje zouden kunnen meenemen het slik op. Met Zilt & Wild verzorgen we culinaire slikkenscharreltochten voor iedereen die graag meer wil weten over  de (eetbare) flora en fauna van het slik langs de Oosterschelde. We scharrelen vooral rond op een stuk slik langs de Krabbenkreek. En we gaan oesters en zeewier oogsten, bereiden en proeven. Zie de fotogalerij voor een beeld van wat we gaan doen.

Ons "fourageergebied" ligt aan de Krabbenkreek (een uitloper van de Oosterschelde) tussen Toos (linker sterretje) en De Kleine Nol (rechter sterretje): 

Het slik staat als het vloed is helemaal onder. Het verval is rond de 3 meter. Vogels (ganzen, lepelaars, meeuwen, scholeksters, reigers ...) strijken neer om te foerageren en als je geluk hebt spot je een ijsvogel of een zeehond of twee. Je vindt er veel zilte lekkernijen zoals zeewieren, mossels, oesters, kokkels en alikruiken. Mossels mag je alleen rapen als ze niet op een perceel groeien dus die vind je nauwelijks. Kokkels moet je weten te liggen en als je het weet vooral niet verder vertellen. Oesters liggen voor het oprapen, net als zeewier dat je niet raapt maar knipt. Oesters worden zelfs als een plaag gezien (neem ze a.u.b mee!) en over zeewier wordt vooral gelopen dus daar is over het algemeen niet zoveel culinaire waardering voor. Echter, zeewier kun je (met mate) eten en het is heel lekker en voedzaam!